• PROJECT DESCRIPTION
    The four-story 17' x 60' Neo-Grec townhouse serves as the European Union's Deputy Head of Delegation Residence. The original building dates to the late 19th century. In the latter half of the twentieth century previous owners constructed a two story semi-circular addition at the rear of the building, eliminated the elegant front stoop, plastered the brownstone façade with stucco, and decreased the size of window openings.

    The 1.5 million dollar scope of work for the Deputy Head of Delegation Residence called for a renovation and addition to suit its official and private needs. The work included the additions of a conservatory upon the second story 1950's rear addition and reconstruction of the front stoop, creation of new formal and informal entrances, addition of two new bathrooms on the fourth floor, asbestos abatement and roof replacement, new HVAC systems throughout, redesign of the front and rear yards, and general upgrade and renovation throughout the residence.

    We formed a design team comprised of structural and mechanical engineering consultants and a masonry restoration technical expert. We worked most closely with the European Union's Head of Administration to achieve an integrated design. We also worked with our client's security consultant and formed a close and effective working relationship with the General Contractor.

    We began the project by performing a detailed existing conditions survey, the results of which showed that on the east, west, and south, the property held more width and depth than had previously been understood. However the survey confirmed our initial thought that the 17' x 13' front yard in which our client hoped to build the entrance stoop belonged not to them but to the city. Nonetheless, our survey produced evidence that a front stoop and parlor level entrance once existed and a 1940's tax lot photo researched at The Municipal Archives provided confirmation. Thus the city gave our client revocable consent to restore the original stoop and maintain the front yard.

    <
  • By reestablishing and redesigning the building's original historic elements of stoop, brownstone, fenestration, and wrought iron, we created a formal and rich front façade and entrance evoking the building's official role as Delegation Residence. The opportunity of the south facing Conservatory addition allowed us to enliven the building's massing and materials and design glazing that assists in the loss of heating/cooling from the inside and reduces radiant heat gain.

    We reconfigured the interior in several ways to accommodate the Residence's parallel official and private uses: we incorporated the ground floor private entry into the kitchen thereby enlarging it to serve as both a family eat-in and catering kitchen, eliminated partitions and added programmatic and architectural elements on the Parlor Level to facilitate official receptions, renovated bedrooms to serve as guest or family member bedrooms, and carefully massed and located mechanical systems to maintain high ceilings and openness.

    Our design for the rear yard creates an enlarged outdoor space appropriate for official receptions: Limestone capped high brick walls on the property's boundaries maximize the outdoor space and provide privacy. Four-season interest low-maintenance trees, shrubs, and perennial plants establish a year round garden setting.

    Rotting roof joists and the presence of asbestos provided the opportunity to remove the existing roof and design a new insulated cool roof which reduces the loss of heat/cooling from the interior and reflects the sun's energy away from the roof surface.

    We provided a full scope of services from feasibility through construction administration.

  • Full Architectural Plan & Demolition Plan.